MM-finaalin kulku ja aikataulu

Koronavirus siirsi tämän vuoden karaoken MM-finaalin Torontosta verkkoon, mutta se ei lannistanut kisaajia: maailmanlaajuiseen karaokekilpailuun osallistui hurjasti laulajia ja finaalista tulee monin tavoin ikimuistoinen. Ensimmäistä kertaa kisa käydään ennalta kuvatuin videoin ja ensimmäistä kertaa jokaisen maan oma tuomaristo vaikuttaa lopputulokseen.

Kymmenisentuhatta laulajaa ympäri maailman haki tähän karaokekansan omaan kykykilpailuun, jossa tänä vuonna pitää siis laulamisen ohella tuottaa videot omista esityksistä. 2.-7. marraskuuta käytävään loppukilpailuun on selvittämässä tiensä 76 laulajaa 23 eri maasta. Finaalissa jokaiselta kuullaan kaksi kappaletta ja osalta kolmas.

”Koronarajoitukset ovat saaneet ihmiset tuottamaan hurjasti lauluvideoita. Monet sosiaalisen median ryhmät ovat täynnä karaokelaulajia, jotka levittävät musiikin ilosanomaa kotoa käsin, kun ei välttämättä ole päässyt laulamaan ystävien kanssa. Vaikka niitä on harrastettu aiemminkin, ovat kotikutoiset lauluvideot erityisesti tämän vuoden hitti, ja siksi niiden käyttö kilpailussakin oli nyt luonnollinen valinta”, kertoo Karaoke World Championshipsin vastaava tuottaja Luca Gargano.

Toinen iso muutos tässä 18. kertaa järjestettävässä MM-finaalissa ovat jokaisen maan omat tuomaristot. ”Tänä vuonna ei ole vain yhtä tuomaristoa, vaan jokaisen kisamaan omat raadit, jotka järjestävät laulajat ns. euroviisupisteytyksellä. Me Karaoken MM-kilpailun tekijät rakastamme Euroviisuja, ja tämä erikoisvuosi antaa hyvän mahdollisuuden kokeilla miten viisupisteytys toimii meidän kilpailussamme.”

Jokaisen maan tuomaristo arvioi videoilta nähtävät esitykset KWC-kilpailun kriteeristöllä: lauluääni, tekniikka, tulkinta ja esitys. Tänä vuonna nähdään varmasti miten erilaisin painotuksin näitä asioita arvioidaan eri maissa. Kisavideoille on tiukat säännöt: niiden on oltava livetaltiointeja lauluesityksestä, ja kaikenlainen editointi on kiellettyä. Laulajan on näyttävä edestä päin koko kappaleen ajan. ”Koska haluamme antaa kaikille mahdollisuuden osallistua, sillä ei ole merkitystä millä video on kuvattu tai minkälaisissa puitteissa. Tuomaristoillle painotetaan, ettei videoiden teknistä laatua tule arvioida.”

KWC 2020 -aikataulu

Karaoke World Championships 2020 -finaali koostuu kolmesta kierroksesta ja kestää maanantaista lauantaihin 2.-7.marraskuuta.

Kaikki kisainfo löytyy sivulta www.karaokeworldchampionships.com. Sinne tulevat laulajien esittelyt, äänestysohjeet, kisavideot sekä tietysti 7.11. livestriimi.

Ensimmäinen kierros
Maanantai 2. – keskiviikko 4. marraskuuta
Kaikki 76 videota ovat nähtävillä kilpailun nettisivulla. Eri maiden raadit antavat pisteensä ja äänestys on avoin kaikille.

Toinen kierros
Keskiviikko 4. – perjantai 6. marraskuuta
Kaikki 76 videota ovat nähtävillä kilpailun nettisivulla. Eri maiden raadit antavat pisteensä ja äänestys on avoin kaikille.

Raatien pisteet sekä äänestystulos kerätään perjantaina kello 18 Helsingin aikaa. 22 eniten pisteitä saanutta laulajaa etenee lauantain kolmoskierrokselle. Lisäksi jäljelle jääneistä laulajista valitaan kolmoskierrokselle vielä kaksi yleisöäänten perusteella. Kaikki ensimmäisten kierrosten pisteet ja äänestystulokset sekä 24 finalistia julkaistaan perjantai-iltana.

Kolmas kierros

Karaoken MM-finaalin päätöskierros käydään livestriimissä lauantaina 7.11. klo 17-21. Nelituntisen lähetyksen juontaa Michael Yelvington Floridasta. Lähetyksessä nähdään 24 finalistia ja ollaan liveyhteydessä sekä laulajiin että eri maiden raateihin. Ohjelman lopuksi kruunataan Karaoken maailmanmestari 2020.

Maailmanmestaruustittelin lisäksi voittaja saa rahapalkinnon ja sponsoripalkintoja sekä matkan ja majoituksen ensi vuoden MM-finaaliin. Palkintoja on myös muille kärkeen sijoittuneille. Kolme parhaiten pärjännyttä maata saavat myös merkinnät maiden väliseen pistetilastoon.

Tämän vuoden finaalia odottaessa voit tutustua tilastoihin ja aiempien vuosien kisoihin kilpailun sivustolla https://www.karaokeworldchampionships.com/event-info/past-competitions/.