Kilpailun kulku, säännöt ja arvostelukriteerit

KWC on lyhenne sanoista Karaoke World Championships eli Karaoken maailmanmestaruuskilpailu. Vuosittainen laulukilpailu alkoi Heinolassa vuonna 2003, ja aiempien vuosien tapahtumia voit katsella tältä historiasivulta.

Suomessa kilpailuun voi osallistua kuka hyvänsä ennen semifinaaleja 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen tai viimeiset kolme vuotta Suomessa asunut laulunharrastaja.

Nämä ovat KWC:n kansainväliset säännöt. Suomessa näitä sääntöjä käytetään pääsääntöisesti sellaisenaan. Suurin ero on, että Suomen finaalissa soololaulajat laulavat vain kolme kierrosta eivätkä neljä kuten MM-finaalissa.

Kuka saa osallistua?

KWC on maailman suurin vuosittainen kansainvälinen laulunharrastajien kilpailu. Kilpailu on avoin kaikille 18 vuotta täyttäneille, jotka eivät ole päätoimisia laulajia.

Kilpailuun ei saa osallistua mikäli laulajalla on managerointisopimus tai levytyssopimus major-yhtiön kanssa tai hän on sopimuksella kiinnitettynä solistiksi tuotannossa. Laulaja, jolla on aiemmin ollut levytyssopimus tai vastaava kiinnitys voi hakea KWC-kilpailuun kahden vuoden karenssiajan jälkeen.

Laulajan tulee olla edustamansa maan kansalainen tai hänen on täytynyt asua yhtämittaisesti maassa edeltävän kolmen vuoden ajan. Kilpailijaa voidaan pyytää todistamaan kelpoisuutensa kilpailuun. Pääsarja on vain soololaulajille. Duettokategoria on vain duetoille eli kahden laulajan ryhmille. Suomessa seniorikategoriaan saavat osallistua kisavuonna vähintään 60 vuotta täyttävät laulajat.

Osallistuminen

KWC karaoken suomenmestaruuskilpailuun osallistutaan joko alkukarsinnan kautta tai videoilmoittautumisella. Jatkoon päässeet kisaavat semifinaaleissa ja lopulta Suomen finaalissa, josta valitaan vuoden suomenmestari sekä edustusjoukkue MM-finaaliin.

Kategoriat
-Kilpailun pääsarja on soolosarja 18 vuotta täyttäneille laulajille. Sukupuolikategoriat poistettiin 2018.
-Duettokategoria on oma kilpailunsa soolosarjan rinnalla.
-KWC Junior on tarkoitettu alle 18-vuotiaille laulajille.
-Seniorisarja on 60 vuotta täyttäneille
-KWC Champions oli kokeilusarja vuonna 2018, mutta siitä luovuttiin kun uudistetut säännöt sallivat vanhojenkin mestareiden paluun pääsarjaan.

Rajoitukset
Maataan kertaalleen edustanut laulaja saa palata MM-finaaliin kahden taukovuoden jälkeen. Tämä koskee jokaista sarjaa erikseen, eli laulaja, joka on esimerkiksi soolosarjasta kahden vuoden tauolla, saa osallistua duettokilpailuun, mikäli sellainen järjestetään erikseen. Sama pätee toisin päin. Jokaisen kategorian maailmanmestaruuden voi kuitenkin voittaa vain kerran, eli soolosarjan maailmanmestari ei saa enää osallistua soolosarjaan tauonkaan jälkeen. Huom! Tämä sääntö oli erilainen vuosina 2016-2018: silloin kertaalleen maataan edustanut ei saanut pyrkiä kilpailuun uudestaan. Vuosien 2020 ja 2021 kilpailijoilla ei ole karenssia, vaan he saavat edustaa maataan uudelleen heti seuraavana vuonna.

Kilpailukappaleet

Kappaleet saavat olla mitä kieltä ja mitä genreä hyvänsä.

Ilmoittautuessaan kansainväliseen KWC-finaaliin, laulajan pitää ilmoittaa neljä kappaletta esitysjärjestyksessä: kappaleen nimi, alkuperäinen esittäjä ja käytettävä karaokeversio. Ilmoittautumisen jälkeen kappaleita tai niiden järjestystä ei saa enää muuttaa. Suomen finaalissa lauletaan kolme kappaletta.

Mikäli KWC-tuotannolla ei ole toivottua versiota, on kilpailijan sekä hänen maataan edustavan kilpailujärjestäjän (KWC Country Partner) vastuulla toimittaa oikea, toimiva ja laillisesti hankittu versio KWC-tuotannolle.

Kilpailun kulku

Huom! Tämä osio koskee perinteistä kilpailua. Vuosien 2020 ja 2021 nettifinaalien kulku ja rakenne on erilainen.

Jokainen laulaja laulaa kaksi kierrosta. Näiden kierrosten yhteispisteiden perusteella osa jatkaa kolmannelle kierrokselle. Tasapisteissä tuomaristo neuvottelee ja äänestää tuloksesta. Kolmannelle kierrokselle voidaan ottaa enemmänkin laulajia, ns. Villit kortit ja yleisön suosikit. Kolmannen kierroksen jälkeen pistetaulukon kymmenen parasta pääsevät finaalikierrokselle. Myös finaalikierroksen kohdalla tuomaristolla on Villi kortti -mahdollisuus.

Finaalikierroksen jälkeen tuomaristo kokoontuu valitsemaan voittajan sekä muut palkittavat: 3-5 kilpailun parhaiten sijoittunutta palkitaan.

Duettokategoria etenee kuin soolokategoria, mutta siinä on vain kolme kierrosta eikä siinä ole yleisöääänestystä tai Villejä kortteja. Myös finaalikierrokselle pääsevien duettojen määrä saattaa vaihdella kilpailun kokonaismäärän mukaisesti.

Esiintyminen KWC-finaalissa

Propsit lavalla
Tuoli tai baarijakkara ja mikrofoniteline ovat sallittuja apuvälineitä, ja sellaiset kisapaikalla on valmiina. Mikäli esitykseen tarvitaan muita apuvälineitä, pitää niiden olla sellaisia, jotka laulaja saa itse tuotua noustessaan lavalle. Lavasteet, kalusteet tai muu apukantajia vaativa rekvisiitta on kiellettyä. Soitin on sallittu, mutta sitä ei erikseen kytketä, eli esimerkiksi huuliharppua tai huilua saa soittaa laulumikrofonin kautta, mutta kilpailun kuluessa ei ole aikaa eikä tarkoituksenmukaista kytkeä esimerkiksi kitaraa.

Taustakuvat ja videot
KWC-finaalin toisella kierroksella sallitaan omia taustakuvia ja videoita. Suomen finaalissa ei tällaisia ole käytössä.

Epäsopiva käytös ja sääntörikkomukset
Tuomaristolla on oikeus diskata kilpailusta ilman erillistä varoitusta kilpailija, joka käyttäytyy häiritsevästi, epäsopivasti tai epäkunnioittavasti muita kilpailijoita, yleisöä tai itse kilpailua kohtaan. KWC:ssa on nollatoleranssi kaikenlaiselle syrjinnälle, kilpailu on poliittisesti riippumaton ja puolustaa tasa-arvoa ja globaalia ystävyyttä. Huomattavasti päihtyneenä esiintyminen on kiellettyä.

Voittajan velvollisuudet kilpailun jälkeen
Suomenmestarin on oltava valmis edustamaan Suomea MM-finaalissa.  Maailmanmestarin on oltava valmis toimimaan vuoden ajan KWC:n hallitsevana mestarina ja karaoken ilosanoman lähettiläänä. Tämä saattaa sisältää esiintymisiä, äänityksiä, promotapahtumia yms. Maailmanmestaruus ei estä voittajaa solmimasta levytys- ja esiintymissopimuksia toisaalle, mutta mestarin oletetaan esiintyvän seuraavan vuoden MM-finaalissa.

KWC-tuomariston ohjeet

Kilpailun tuomaristo koostuu musiikin, viihteen ja median ammattilaisista sekä mahdollisesta sponsorin edustajasta. Tuomaristossa on 5-10 jäsentä. Kilpailun tuotantovastaava nimeää tuomariston puheenjohtajan ja paikallinen tuotanto nimeää loput tuomarit, jotka pitää kuitenkin hyväksyttää kilpailun johdolla. MM-finaalin tuomariston on oltava kansainvälinen ja jokaisen tuomarin tulee täyttää nämä kriteerit:

-Puolueettomuus: tuomari ei saa olla perheenjäsen tai parisuhteessa kilpailijan kanssa.
-Ikä: tuomarin on oltava yli 18-vuotias.
-Kieli: tuomarin on puhuttava sujuvaa englantia tai hänellä on oltava tulkki mukanaan.
-Ammattimaisuus: tuomarilla tulee olla riittävä kokemus ja asiantuntemus laulamisesta, viihteestä ja kilpailuista.
-Salassapitovelvollisuus: tuomari ei saa keskustella kilpailun kulusta ja tuomarointipäätöksistä kenenkään muun kuin toisten tuomareiden ja tuotannon kanssa.
-Ei henkilökohtaisen musiikkimaun vaikutusta: Tuomarin on kyettävä arvioimaan kaikkia musiikkityylejä yhtäläisesti ja ammatillisesta näkökulmasta.
-Neutraali olemus: tuomarin on kohdeltava kaikkia esityksiä tasavertaisesti. Jokainen esitys on kuunneltava alusta loppuun paikallaan istuen.
-Käytös: tuomarilta odotetaan esimerkillistä ja tyylikästä käytöstä sekä kilpailun hengen mukaista arvokkuutta ja positiivista suhtautumista kilpailijoihin.

KWC-finaalin pisteytys

Kaikki lauluesitykset arvostellaan neljää pääkategoriaa tarkastellen:
1) Ääni
2) Tekniikka
3) Tulkinta
4) Lavapreesens

Näihin asioihin tuomaristo kiinnittää huomionsa eri kategorioissa:

1) Ääni
-Äänenlaatu: luonnollinen sävy, syvyys, resonanssi, äänen miellyttävyys
-Äänenhallinta: äänenmuodostus ja harjoittelun tuloksena syntynyt hallinta
-Ääniala: Äänialan laajuus ja käyttö koko laajuudessaan
-Dynamiikka: äänenvoimakkuuksien vaihtelut ja niiden hallinta
-Sävy: äänenvärien hallinta ja vaihtelu kappaleen edellyttämällä tavalla

2) Tekniikka
-Äänenmuodostus: harjoittelemalla opittu äänen tuottaminen, äänen sijoittelu
-Ajoitus: rytminen tarkkuus
-Hengitys: oikeaoppinen tuki, kyky kannatella nuotteja ja hengittää oikeissa paikoissa
-Vire: kyky laulaa soivia vireessä olevia säveliä ja kappaleen tyylinmukaisia värejä, kaunis vibraton käyttö
-Ääntäminen: sanojen selkeys ja kielen äänteiden hallinta

3) Tulkinta
-Ilmaisu: kappaleen tyylinmukainen esittäminen äänen keinoin, mutta myös ilmein ja elein
-Musikaalisuus: kappaleessa ”eläminen”, tekstin ja melodian oma tulkinta taiteellisia vapauksia ottaen
-Teksti: Laulun sanoman välittäminen uskottavasti kuulijalle
-Omaperäisyys: Laulun omiminen alkuperäiseltä esittäjältä
-Kappalevalinta: kappaleen sopivuus laulajalle
-X-factor: se maaginen ”jokin, joka koskettaa” esityksessä

4) Lavapreesens
-Itseluottamus: lavan haltuunotto
-Liike: lavatilan käyttö esityksen tyyliin sopivalla tavalla, ryhti ja eleet
-Esiintymisasu: kappaleen tyylinmukainen esiintymisasu, huom. tarkoitus ei ole hakea alkuperäisesittäjän vaan kilpailijan itsensä näköistä tyyliä!
-Karisma: persoona ja habitus, esiintyjän itsevarma lavaolemus
-Yleisön huomiointi: kyky esiintyä yleisölle, katsekontakti ja yleisön innostaminen, yleisön reaktiot

Koska on mahdotonta seurata kaikkia näitä arvostelukriteereitä jokaisessa kappaleessa, tulee tuomarin kyetä hahmottamaan nopeasti oleelliset arvosteltavat asiat. Eri musiikkigenreissä on erilaisia arvostettavia taitoja tai tyylinmukaisia arvoja. Jokainen tuomari voi myös painottaa eri kategorioita omaa asiantuntemustaan vastaavalla tavalla: laulunopettaja voi antaa enemmän painoarvoa kategorioille 1 ja 2, kun taas viihdetuottaja saattaa painottaa enemmän kategorioita 3 ja 4.

Mukautettu pisteytysjärjestelmä
Joka kierroksella jokaisen kilpailukappaleen korkein ja matalin pistetulos hylätään. Näin esimerkiksi seitsemän tuomarin pisteistä vain viiden tuomarin pisteet lasketaan yhteen.

MM-finaalin erilaisia pistetapoja vuosien varrelta
-Vuonna 2014 kilpailun kolmen kierroksen pisteet laskettiin yhteen ja neljäs kierros laulettiin puhtaalta pöydältä.
-Vuosina 2015-2017 kierrosten pisteet laskettiin yhteen ja niitä painotettiin loppua kohden: kahden ensimmäisen kierroksen pisteet laskettiin sellaisinaan yhteen, kolmannen kierroksen pisteet tuplattiin ja neljännen kierroksen pisteet kolminkertaistettiin ja laskettiin yhteen kilpailijan pistepottiin.
-Vuonna 2018 ensimmäisen kierroksen pisteet olivat tavalliset, toisen kierroksen tuplat ja kolmannen kierroksen kolminkertaiset. Finaalikierros laulettiin puhtaalta pöydältä eli pisteet nollattiin ennen sitä.
-Vuonna 2019 laskettiin ensimmäiset kaksi kierrosta yhteen, sitten pisteet nollattiin. Lopputulos syntyi siten, että laskettiin yhteen kolmas kierros sekä tuplattu neljäs kierros.
-Vuonna 2020 käytettiin ns. euroviisupisteytystä, eli jokainen raati antoi vain kymmenelle laulajalle pisteet 1,2,3,4,5,6,7,8,10 ja 12.

Villit kortit ja yleisön suosikit
Toisen tai kolmannen kierroksen jälkeen tuomaristolla on lupa päästää jatkoon kaksi valitsemaansa laulajaa, vaikka he eivät pisteissä olisi kahdenkymmenen tai kymmenen parhaan joukossa. Toisen kierroksen jälkeen yleisöäänestyksen perusteella voi päästää jatkoon laulajia, jotka eivät pisteillä päässeet kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Vuonna 2019 näitä yleisönsuosikkeja valittiin kolme, vuonna 2020 neljä laulajaa. Villit kortit sekä yleisön suosikit ovat ylimääräisiä jatkoon menijöitä, eli he eivät voi viedä jatkopaikkaa keneltäkään, joka on ansainnut sen pisteiden perusteella.

Julkiset pisteet
Kaikki kilpailun yhteispisteet julkaistaan kierrosten jälkeen. Yksittäisten tuomareiden pisteitä ei julkaista (vuonna 2020 julkaistiin maakohtaiset pisteet).

Suomen finaalin pisteytys
Suomen finaalissa tuomaristo on perinteisesti antanut 1-10 tai 2-20 pistettä lauluesityksille neljän pääkategorian mukaisesti. Vuonna 2020 käytettiin myös Suomen raadissa euroviisupisteytystä. Yleensä yleisöäänillä on nostettu ylimääräisiä laulajia mukaan finaalikierokselle. Vuonna 2020 ne laskettiin yhteen tuomariäänten kanssa.