Kilpailun kulku, säännöt ja arvostelukriteerit

KWC on lyhenne sanoista Karaoke World Championships eli Karaoken maailmanmestaruuskilpailu. Vuosittainen laulukilpailu alkoi Heinolassa vuonna 2003, ja aiempien vuosien tapahtumia voit katsella tältä historiasivulta.

Suomessa kilpailuun voi osallistua kuka hyvänsä ennen semifinaaleja 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen tai viimeiset kolme vuotta Suomessa asunut laulunharrastaja.

Nämä ovat KWC:n kansainväliset säännöt. Suomessa näitä sääntöjä käytetään pääsääntöisesti sellaisenaan.

Kuka saa osallistua?

KWC on maailman suurin vuosittainen kansainvälinen laulunharrastajien kilpailu. Kilpailu on avoin kaikille 18 vuotta täyttäneille, jotka eivät ole päätoimisia laulajia.

Kilpailuun ei saa osallistua mikäli laulajalla on managerointisopimus tai levytyssopimus major-yhtiön kanssa tai hän on sopimuksella kiinnitettynä solistiksi tuotannossa. Laulaja, jolla on aiemmin ollut levytyssopimus tai vastaava kiinnitys voi hakea KWC-kilpailuun kahden vuoden karenssiajan jälkeen.

Laulajan tulee olla edustamansa maan kansalainen tai hänen on täytynyt asua yhtämittaisesti maassa edeltävän kolmen vuoden ajan. Kilpailijaa voidaan pyytää todistamaan kelpoisuutensa kilpailuun. Pääsarja on vain soololaulajille. Duettokategoria on vain duetoille eli kahden laulajan ryhmille.

Osallistuminen

KWC-suomenmestaruuskilpailuun osallistutaan joko alkukarsinnan kautta tai videoilmoittautumisella. Jatkoon päässeet kisaavat semifinaaleissa ja lopulta Suomen finaalissa, josta valitaan vuoden suomenmestari sekä edustusjoukkue MM-finaaliin.

Kategoriat
-Kilpailun pääsarja on soolosarja 18 vuotta täyttäneille laulajille. Sukupuolikategoriat poistettiin 2018.
-Duettokategoria on oma kilpailunsa soolosarjan rinnalla.
-Alle 18-vuotiaiden juniorisarja sekä yli 60-vuotiaiden seniorisarja ovat mahdollisia, mutta toistaiseksi niitä on vain kokeiltu.
-KWC Champions oli kokeilusarja vuonna 2018, mutta siitä luovuttiin kun uudistetut säännöt sallivat vanhojenkin mestareiden paluun pääsarjaan.
-Vuonna 2023 maailmalla kisataan soolo- ja duettokategorioissa. Suomen kilpailu käydään pelkillä soololaulajille, joista mahdollisesti muodostetaan duettopari MM-kisoihin.

Rajoitukset
Jokaisen kategorian maailmanmestaruuden voi voittaa vain kerran, eli soolosarjan maailmanmestari ei saa enää osallistua soolosarjaan. Huom! Tämä sääntö oli erilainen vuosina 2016-2018: silloin kertaalleen maataan edustanut ei saanut lainkaan pyrkiä kilpailuun uudestaan. Maailmanmestareiden lisäksi kilpailun järjestäjät tai tuomarin perheenjäsenet eivät voi osallistua.

Kilpailukappaleet

Kappaleet saavat olla mitä kieltä ja mitä genreä hyvänsä. Kappaleen maksimikesto vuonna 2023 on kuusi minuuttia.

Ilmoittautuessaan kansainväliseen KWC-finaaliin, laulajan pitää ilmoittaa neljä kappaletta: kappaleen nimi, alkuperäinen esittäjä ja käytettävä karaokeversio. Suomen finaalissa lauletaan enintään kolme kappaletta.

Kilpailun kulku

Jokainen laulaja laulaa kaksi kierrosta. Näiden kierrosten yhteispisteiden perusteella osa jatkaa kolmannelle kierrokselle. Tasapisteissä tuomaristo neuvottelee ja äänestää tuloksesta. Kolmannelle kierrokselle voidaan ottaa enemmänkin laulajia, ns. Villit kortit ja yleisön suosikit. Kolmannen kierroksen jälkeen pistetaulukon kymmenen parasta pääsevät finaalikierrokselle. Myös finaalikierroksen kohdalla tuomaristolla on Villi kortti -mahdollisuus.

Suomen finaalissa kahden kierroksen jälkeen valitaan finaalikierroksen laulajat, yleensä kymmenen parasta.

Finaalikierroksen jälkeen tuomaristo kokoontuu valitsemaan voittajan sekä muut palkittavat: 3-5 kilpailun parhaiten sijoittunutta palkitaan.

Duettokategoria etenee kuin soolokategoria, mutta siinä on vain kolme kierrosta eikä siinä ole yleisöääänestystä tai Villejä kortteja. Myös finaalikierrokselle pääsevien duettojen määrä saattaa vaihdella kilpailun kokonaismäärän mukaisesti.

Esiintyminen KWC-finaalissa

Propsit lavalla
Tuoli tai baarijakkara ja mikrofoniteline ovat sallittuja apuvälineitä, ja sellaiset kisapaikalla on valmiina. Mikäli esitykseen tarvitaan muita apuvälineitä, pitää niiden olla sellaisia, jotka laulaja saa itse tuotua noustessaan lavalle. Lavasteet, kalusteet tai muu apukantajia vaativa rekvisiitta on kiellettyä. Soitin on sallittu, mutta sitä ei erikseen kytketä, eli esimerkiksi huuliharppua tai huilua saa soittaa laulumikrofonin kautta, mutta kilpailun kuluessa ei ole aikaa eikä tarkoituksenmukaista kytkeä esimerkiksi kitaraa.

Taustakuvat ja videot
Kilpailijoiden omat taustakuvat eivät ole nyt käytössä KWC:ssa.

Epäsopiva käytös ja sääntörikkomukset
Tuomaristolla on oikeus diskata kilpailusta ilman erillistä varoitusta kilpailija, joka käyttäytyy häiritsevästi, epäsopivasti tai epäkunnioittavasti muita kilpailijoita, yleisöä tai itse kilpailua kohtaan. KWC:ssa on nollatoleranssi kaikenlaiselle syrjinnälle, kilpailu on poliittisesti riippumaton ja puolustaa tasa-arvoa ja globaalia ystävyyttä. Laulun sanoma tai esitys eivät saa olla ristiriidassa KWC:n arvojen kanssa. Huomattavasti päihtyneenä esiintyminen on kiellettyä.

Voittajan velvollisuudet kilpailun jälkeen
Suomenmestarin sekä toiseksi tulleen laulajan on oltava valmiit edustamaan Suomea MM-finaalissa.  Maailmanmestarin on oltava valmis toimimaan vuoden ajan KWC:n hallitsevana mestarina ja karaoken ilosanoman lähettiläänä. Tämä saattaa sisältää esiintymisiä, äänityksiä ja promotapahtumia. Maailmanmestaruus ei estä voittajaa solmimasta levytys- ja esiintymissopimuksia toisaalle, mutta mestarin oletetaan esiintyvän seuraavan vuoden MM-finaalissa.

KWC-tuomariston ohjeet
Kilpailun tuomaristo koostuu musiikin, viihteen ja median ammattilaisista sekä mahdollisesta sponsorin edustajasta. Tuomaristossa on 5-10 jäsentä. Kilpailun tuotantovastaava nimeää tuomariston puheenjohtajan ja paikallinen tuotanto nimeää loput tuomarit, jotka pitää kuitenkin hyväksyttää kilpailun johdolla. MM-finaalin tuomariston on oltava kansainvälinen ja jokaisen tuomarin tulee täyttää nämä kriteerit:

-Puolueettomuus: tuomari ei saa olla perheenjäsen tai parisuhteessa kilpailijan kanssa.
-Ikä: tuomarin on oltava yli 18-vuotias.
-Kieli: tuomarin on puhuttava sujuvaa englantia tai hänellä on oltava tulkki mukanaan.
-Ammattimaisuus: tuomarilla tulee olla riittävä kokemus ja asiantuntemus laulamisesta, viihteestä ja kilpailuista.
-Salassapitovelvollisuus: tuomari ei saa keskustella kilpailun kulusta ja tuomarointipäätöksistä kenenkään muun kuin toisten tuomareiden ja tuotannon kanssa.
-Ei henkilökohtaisen musiikkimaun vaikutusta: Tuomarin on kyettävä arvioimaan kaikkia musiikkityylejä yhtäläisesti ja ammatillisesta näkökulmasta.
-Neutraali olemus: tuomarin on kohdeltava kaikkia esityksiä tasavertaisesti. Jokainen esitys on kuunneltava alusta loppuun paikallaan istuen.
-Käytös: tuomarilta odotetaan esimerkillistä ja tyylikästä käytöstä sekä kilpailun hengen mukaista arvokkuutta ja positiivista suhtautumista kilpailijoihin.

KWC-finaalin pisteytys

Kaikki lauluesitykset arvostellaan kahta pääkategoriaa tarkastellen:
1) Ääni ja tekniikka
2) Tulkinta ja lavapreesens

1) Ääni ja tekniikka
-Äänen laatu, sävy ja hallinta, äänenmuodostus, hengitystekniikka ja vire
-Kappaleen tyylin mukainen äänenkäyttö (dynamiikka, soundi, rytminen tarkkuus)
-Ääntäminen: sanojen selkeys ja kielen äänteiden hallinta
-Kappaleen osaaminen – harjoittelu näkyy ja kuuluu esityksessä

2) Tulkinta ja lavapreesens
-Ilmaisu: kappaleen tyylinmukainen esittäminen, kappaleessa ”eläminen”
-Tulkinta: Laulun sanoman välittäminen uskottavasti kuulijalle, tekstin ja melodian oma tulkinta taiteellisia vapauksia ottaen
-Kappalevalinta: kappaleen sopivuus laulajalle ja jopa omiminen alkuperäiseltä esittäjältä
-Itseluottamus ja karisma: lavan haltuunotto, persoona ja habitus, esiintyjän itsevarma lavaolemus, yleisön huomiointi
-Tyyli: esitykseen sopiva asu ja olemus, huom. tarkoitus ei ole hakea alkuperäisesittäjän vaan kilpailijan itsensä näköistä tyyliä!
-X-factor: se maaginen ”jokin, joka koskettaa” esityksessä

Eri musiikkigenreissä on erilaisia arvostettavia taitoja tai tyylinmukaisia arvoja. Tuomari voi myös painottaa eri kategorioita omaa asiantuntemustaan vastaavalla tavalla: laulunopettaja voi antaa enemmän painoarvoa ensimmäiselle kategorialle, kun taas viihdetuottaja saattaa painottaa enemmän jälkimmäistä.

Mukautettu pisteytysjärjestelmä
Joka kierroksella jokaisen kilpailukappaleen korkein ja matalin pistetulos hylätään. Näin esimerkiksi seitsemän tuomarin pisteistä vain viiden tuomarin pisteet lasketaan yhteen.

Villit kortit ja yleisön suosikit
Toisen tai kolmannen kierroksen jälkeen tuomaristolla on lupa päästää jatkoon kaksi valitsemaansa laulajaa, vaikka he eivät pisteissä olisi parhaiden joukossa. Toisen kierroksen jälkeen yleisöäänestyksen perusteella voi päästää jatkoon laulajia, jotka eivät pisteillä päässeet kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Villit kortit sekä yleisön suosikit ovat ylimääräisiä jatkoon menijöitä, eli he eivät voi viedä jatkopaikkaa keneltäkään, joka on ansainnut sen pisteiden perusteella.

Julkiset pisteet
Kaikki kilpailun yhteispisteet julkaistaan kilpailun jälkeen. Yksittäisten tuomareiden pisteitä ei julkaista.

Suomen finaalin pisteytys
Suomen finaalissa tuomaristo on perinteisesti antanut 1-10 tai 2-20 pistettä lauluesityksille. Etäkisoissa vuosina 2020 ja 2021 käytettiin myös Suomen raadissa euroviisupisteytystä. Vuonna 2023 Suomen finaalin pisteytys on samanlainen kuin MM-finaalissa, ja raadissa on sekä kotimaisia että kansainvälisiä ammattituomareita.